Strona główna Kulinaria
Wydawnictwo
Polecamy
Wzgórze Błękitnego Snu 77%
44,90 zł 10,45 zł

Wzgórze Błękitnego Snu

Popularne w księgarni
Mister - E L James
39,90 zł 9,95 zł
75%
Mama kazała mi chorować
39,80 zł 14,95 zł
62%
Boss of Me
38,90 zł 11,95 zł
69%
Widzę cię - Irene Cao
37,00 zł 8,95 zł
76%
Dostawa Poczta Polska
Promocja!
Konfitury. Sekrety, tradycja i smak
Konfitury. Sekrety, tradycja i smak
34.99 zł 12,95 zł
Promocja!
Jak smakuje rok
Jak smakuje rok
39.90 zł 12,95 zł
Promocja!
W kuchni Mamy i córki
W kuchni Mamy i córki
59.90 zł 13,95 zł
Kulisy Kulinarnej Akademii

Kulisy Kulinarnej Akademii

39,90 zł 13,95 zł
Opis
Zamknij
Polak w kulinarnej stolicy świata 18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii… Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej. (…)To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące. Hej! Noże w dłoń!
Jagnięcina i baranina

Jagnięcina i baranina

29,90 zł 9,95 zł
Opis
Zamknij
Najsmaczniejsze potrawy z ekologicznego bukietu mięs, warzyw i ziół. Dania z baraniny zaliczane są do dań narodowych w wielu krajach na całym świecie. W książce, oprócz przepisów na dania z baraniny czy jagnięciny, znajdują się pożyteczne rady: jak wybierać i przechowywać mięso baranie, w jaki sposób można je przyrządzać, jak rozbiera się baraninę. Zawarto tu ponad 60 przepisów, wśród których znajdują się przepisy na dania główne, przekąski i sałatki, zupy, szaszłyki, potrawy mączne z baraniny, a także sosy i marynaty do szaszłyków.
Złota księga nalewek

Złota księga nalewek

45,00 zł 18,95 zł
Opis
Zamknij
Twórcą pierwszej nalewki był prawdopodobnie starożytny lekarz z greckiej wyspy Kos, Hipokrates, który aromatyczne wino zaprawił cynamonem, a następnie dosłodził miodem - napój ten nazywany hipokrasem miał rozgrzewać, dezynfekować i leczyć najróżniejsze choroby. (...) W I wieku n.e. grecki lekarz z Cylicji , pozostający w służbie cesarzy rzymskich, Pedanios Dioskorides, autor sławnego traktatu O środkach leczniczych ksiąg pięcioro tak pisał w jednej z owych ksiąg: Wszystkie nie zmieszane i proste wina łatwo się wchłaniają, mają właściwości rozgrzewające, pobudzają apetyt, są dobre dla żołądka, mają właściwości odżywcze, działają nasennie, sprawiają, że ciało ma ładne zabarwienie. Pite w umiarkowanych ilościach, pomagają na wszelkiego rodzaju zatrucia, a także na ukąszenia jadowitych węży. Są dobre na długotrwałe wzdęcia, na czkawkę i na biegunkę.
Cookentials. Nowy przepis na przepis

Cookentials. Nowy przepis na przepis

49,90 zł 12,95 zł
Opis
Zamknij
„Cookentials” to esencja gotowania. 52 przepisy na cały rok, aby choć raz w tygodniu poczuć radość z gotowania. Casserole z chorizo brzmi jak „pół dnia w kuchni”? Dzięki „Cookentials” to zaledwie kilka prostych kroków! - Kulinarna wędrówka po kuchniach całego świata w wersji obrazkowej. - Proste i efektowne dania z różnych krajów, egzotyczne składniki, ale też swojska kasza z kurkami z polskich lasów. - Sezonowe produkty, aby móc cieszyć się zimą rozgrzewającymi daniami, a latem rozkoszować smakiem warzyw i owoców. Otwórz drzwi do kuchni, otwórz lodówkę, otwórz książkę. Po prostu patrzysz i wiesz!
Bez jaj. Roślinna cukiernia

Bez jaj. Roślinna cukiernia

49,90 zł 12,95 zł
Opis
Zamknij
Sięgnij po książkę, dzięki której nauczysz się przygotowywać pyszne potrawy przy zastosowaniu wyłącznie roślinnych składników. Pozycja idealna dla wegan i nie tylko! Choć jaja są podstawowym składnikiem wielu dań i deserów, to ich zastosowanie wcale nie zawsze jest konieczne. Osoby, które w swojej diecie nie uznają produktów odzwierzęcych, na szczęście nie muszą się martwić. Roślinne pieczenie, które staje się coraz bardziej popularne, wcale nie jest aż takie trudne. Wystarczy jedynie wiedzieć, po jakie produkty sięgać, by móc z powodzeniem zastępować składniki, takie jak chociażby jajka. Książka “Bez jaj. Roślinna cukiernia” jest tego najlepszym dowodem. Osoby, zainteresowane tego rodzaju kuchnią odnajdą w tej pozycji wiele interesujących rozwiązań. Dzięki nim gotowanie z wyłącznie roślinnych składników stanie się znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze. Autorka książki “Bez jaj. Roślinna cukiernia” udowadnia, że pieczenie przy użyciu roślin nie musi być skomplikowane, ani nudne. Wilkowska z dużą pasją zastępuje składniki tradycyjnych wypieków, by umożliwiać ich tworzenie z całkiem innych, a przy tym zdrowszych i roślinnych składników. Smak proponowanych przez nią słodkości zaskakuje i zachwyca nawet największych smakoszy!
Więcej warzyw na talerzu

Więcej warzyw na talerzu

44,90 zł 15,95 zł
Opis
Zamknij
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców – ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i urozmaicić rodzinne menu.
Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

44,90 zł 11,95 zł
Opis
Zamknij
Po Misce szczęścia nadszedł czas na Formę obfitości Laura Osęka proponuje 87 przepisów na pyszne i nieskomplikowane dania, które da się przygotować w jednym naczyniu w piekarniku. W tej książce znajdziesz połączenia wszystkich pięciu (a nawet sześciu) smaków, zainspirowane kuchniami świata, ale wykonane w znacznej mierze z łatwo dostępnych, polskich składników. Dzięki sezonowym warzywom i owocom stworzysz posiłki bez wyrzeczeń, pełne smaku i aromatu. Od słodkich i wytrawnych propozycji śniadanio
Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

39,90 zł 10,95 zł
Opis
Zamknij
Zrób miskę szczęścia po polsku. Tu i teraz. Miska szczęścia to propozycja dla wszystkich, którzy lubią niebanalne, ale jednocześnie bardzo proste posiłki. W tym niepozornym naczyniu możesz podać pożywne, pyszne i kolorowe dania. Chociaż moda na bowl food przybyła do nas z Azji, z przystankiem na Hawajach, to ma również swoje odbicie w polskich tradycjach kulinarnych. Zainspiruj się lokalnymi i sezonowymi składnikami, wybierz ulubione dodatki, przypraw miłością i szczyptą improwizacji.
Naturalnie i zdrowo

Naturalnie i zdrowo

69,90 zł 16,95 zł
Opis
Zamknij
Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekońc
Szparagi i nowalijki. Wiosna na talerzu

Szparagi i nowalijki. Wiosna na talerzu

34,99 zł 9,95 zł
Opis
Zamknij
Dania na patyku oraz wiosenne witaminy na każdy dzień. – O, to tak można? …a nawet trzeba: są tu nieoczywiste receptury obok przepisów tradycyjnych! – Aż tyle możliwości? …i mnóstwo radości z odkrywania dziesiątków nowych smaków!
Konfitury. Sekrety, tradycja i smak

Konfitury. Sekrety, tradycja i smak

34,99 zł 12,95 zł
Opis
Zamknij
Konfitury. Sekrety, tradycja i smak – opis wydawcy Konfitury są świetnym dodatkiem do ciast, można posmarować nimi grzanki, naleśniki lub chrupiące bułeczki do porannej kawy, nadają sosom do mięs lub warzyw oryginalny smak. Babcie słodziły konfiturą malinową herbatę, by nie dać się jesiennemu przeziębieniu. Na dnie każdego słoika z konfiturami, czy to dyniowymi czy śliwkowymi z pomarańczą, znajduje się
Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej

Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej

44,90 zł 12,95 zł
Opis
Zamknij
Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich. W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych,
Jak smakuje rok

Jak smakuje rok

39,90 zł 12,95 zł
Opis
Zamknij
Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food – trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące aromaty kwitnących kwiatów lepiej niż jagnięcina, szparagi i morele? Co poprawia nastrój w chłodny, jesienny wieczór lepiej niż
Lodovo

Lodovo

39,90 zł 11,95 zł
Opis
Zamknij
Mrożone smakołyki uwielbiają i dzieci, i dorośli. Przekonaj się, że mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Z roku na rok jemy coraz więcej lodów. Dawniej kojarzyły się głównie z miesiącami letnimi, od pewnego czasu goszczą w menu przez cały rok. Różnorodność smaków przyprawia o zawrót głowy. Chcesz podawać bliskim mrożone smakołyki z przekonaniem, że jedzą nie tylko
Sprytne gotowanie w 2 godziny na cały tydzień dla całej rodziny

Sprytne gotowanie w 2 godziny na cały tydzień dla całej rodziny

44,80 zł 13,95 zł
Opis
Zamknij
Batch cooking – tak dziś gotuje cały świat: szybko, tanio, zdrowo i przyjemnie. Domowe posiłki dla rodziny, zdrowe i pyszne, możliwe do przygotowania raz w tygodniu, to marzenie wielu z nas. Dzięki tej książce teraz będzie to możliwe. Możesz przygotować wszystkie posiłki na cały tydzień jednego dnia, i to w maksymalnie 2 godziny! W tygodniu tylko podgrzewasz i podajesz:
Ogniem i dymem

Ogniem i dymem

39,90 zł 11,95 zł
Opis
Zamknij
Przyrządzanie warzyw na ogniu, to znacznie więcej niż tylko pieczenie na grillu. Niektóre jarzyny można żarzyć bezpośrednio na gorącym węglu, inne opiekać na ruszcie albo po prostu wędzić. Ta wyjątkowa książka pomoże Ci przygotować oryginalne i niepowtarzalne dania. Wykorzystaj jeden z ponad 70 autorskich przepisów. Baw się i eksperymentuj. Wypróbuj nowe techniki, miej odwagę skosztować
Kuchnia miłosna Afrodyzjaki

Kuchnia miłosna Afrodyzjaki

29,95 zł 9,25 zł
Opis
Zamknij
Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są wśród nich owoce morza, aromatyczne zupy, apetyczne przystawki czy lekkie, pachnące wanilią i czekoladą desery. Niniejsza książka zawiera najciekawsze miłosne przepisy kuchni francuskiej, włoskiej,
Slow life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój

Slow life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój

79,90 zł 19,95 zł
Opis
Zamknij
Slow life to czerpanie z życia pełną chochlą. W Polnej Zdroju zawsze pachnie gęstą, niespiesznie gotowaną zupą, która zakręciła niejednym nosem i podniebieniem. Żyć powoli zaczniesz, gdy zsynchronizujesz się z naturą, z porami roku, gdy zaczniesz dostrzegać piękno i smak przyrody. Musisz tylko dać sobie szansę. Magda i Mateusz dali. Uciekli z miasta i stworzyli pensjonat w Górach
W kuchni Mamy i córki

W kuchni Mamy i córki

59,90 zł 13,95 zł
Opis
Zamknij
Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swojej mamy, Beaty. Tradycyjne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych tradycji i anegdot, a także ulubionych dań członków całej rodziny Mellerów, ale stare receptury i przepisy są̨ inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków. Katarzyna Meller, miłośniczka życia i dobrej kuchni, czerpie inspirację z podróży i sama tworzy
My New Roots

My New Roots

69,90 zł 14,95 zł
Opis
Zamknij
W końcu! Królowa zdrowych blogów przedstawia sto oryginalnych i nigdzie wcześniej niepublikowanych przepisów. Nareszcie książka twórczyni kultowego bloga My New Roots z potrawami kuchni roślinnej – w tym także wegańskiej i często bezglutenowej. My New Roots to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia.
1

© OCZYTANI.pl Tania książka. Wszelkie Prawa Zastrzeżone.

Idź do góry