Strona główna Kulinaria
Wydawnictwo
Polecamy
Pakiet 9 książek (ZESTAW-7) thriller 86%
375,40 zł 53,95 zł

Pakiet 9 książek (ZESTAW-7) thriller

Popularne w księgarni
Mister - E L James
39,90 zł 9,95 zł
75%
Mama kazała mi chorować
39,80 zł 10,55 zł
73%
Boss of Me
38,90 zł 14,95 zł
62%
Łamacz Dusz
39,80 zł 12,95 zł
67%
Stokrotka w kajdanach
39,80 zł 12,95 zł
67%
Dostawa Poczta Polska
Promocja!
Warszawa da się zjeść
Warszawa da się zjeść
65.00 zł 13,95 zł
Promocja!
Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo
Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo
39.90 zł 10,95 zł
Promocja!
Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo
Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo
44.90 zł 11,95 zł

Kulinaria | tania książka

Warszawa da się zjeść

Warszawa da się zjeść

13,95 zł   65,00 zł
Opis
Zamknij
Daj się porwać w kulinarną podróż po warszawskiej kuchni. Co jadano w stolicy na przestrzeni stuleci i skąd kucharze warszawscy czerpali inspiracje? "Warszawa da się zjeść" Pawła Płaczka to nie tylko opis niezwykłych potraw wynikających z mieszanki kulturowej, ale również smakowita lekcja historii. Mająca 900 lat Warszawa na różnych etapach swojej historii ulegała różnym wpływom. Była nie tylko stolicą zróżnicowanej pod względem kulturowym Polski, ale również ważnym miastem na mapie Europy, w którym na przemian pojawiali się carscy urzędnicy, niemieccy żołnierze i podróżnicy z różnych części świata. Nie zapominajmy również o tym, że przed drugą wojną światową w Warszawie istniała druga pod względem wielkości diaspora żydowska, która ustępowała tylko społeczności żydowskiej żyjącej w Nowym Jorku. Wszystko to miało ogromny wpływ na kulinaria. Kuchnia warszawska to mieszanka wpływów polskich, wschodnich, żydowskich i inspiracji jeszcze z czasów królewskich. W książce czytelnik odkrywa pyzy sprzedawane w słoikach na legendarnym Bazarze Różyckiego czy też słodką "Zygmuntówkę", a to dopiero początek.
Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste

Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste

15,95 zł   44,90 zł
Opis
Zamknij
Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonałam się, że aby w pełni cieszyć się ich smakiem, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować różnych dóbr, nie tylko żywności, towarzyszy mi od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste. Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam się od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiłku wyrzucać mniej. Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie – kupuję wyłącznie jedzenie dobrej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka. Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać. Pamiętaj, że każdy krok ku bardziej świadomemu życiu ma ogromne znaczenie!
Dieta Agaty

Dieta Agaty

13,95 zł   39,90 zł
Opis
Zamknij
Powiedzieć, że lubię gotować, to za mało. Ja to po prostu uwielbiam! Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się od przyrządzania przysmaków dla rodziny i przyjaciół, następnie zaczęłam dzielić się przepisami z czytelnikami bloga kuchniaagaty.pl. Po jakimś czasie doszło do tego prowadzenie programu telewizyjnego na antenie kuchnia+. W końcu stanęłam przed wcale nie najłatwiejszym zadaniem napisania książki kucharskiej?. Dieta Agaty to 120 przepisów na zdrowe, smaczne i niskokaloryczne potrawy. Znajdziesz tu pomysły na śniadania, przekąski, sałatki, zupy, dania główne, desery, napoje. Nie obawiaj się jednak restrykcyjnej diety pełnej zakazów i ograniczeń. Nie musisz rezygnować z ciast, hamburgerów czy makaronów. Z Dietą Agaty poznasz ich mniej kaloryczne, zdrowsze wersje. Kuchnia Agaty pachnie ziołami, kusi kolorami, zachęca do gotowania wartościowych i pysznych potraw. Jeśli cenisz dobrą, zdrową kuchnię i dbasz o sylwetkę, dołącz do nas!
Czytaj skład. Gotuj z głową!

Czytaj skład. Gotuj z głową!

10,95 zł   39,90 zł
Opis
Zamknij
„Wiele osób wciąż podchodzi do sprawdzania składu na opakowaniach z oporem. Działa tu podobny mechanizm jak w każdej nowej sytuacji – obawiamy się tego, czego nie rozumiemy. Obawę warto jednak zamienić w ciekawość i dobre nawyki, to naprawdę możliwe! Pokażemy ci, że czytanie etykiet nie jest trudne, jeśli pamięta się o kilku podstawowych zasadach. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że dziś dobrej jakości produkty są dostępne dla wszystkich, a przygotowanie zdrowego posiłku wcale nie musi zabierać dużo czasu i energii. Wymaga to tylko zbudowania pewnej wiedzy i rozwinięcia kreatywności. Pokazujemy, jak mądrze podejść do kwestii zakupów i gotowania, by jednocześnie móc cieszyć się pysznymi daniami. Ścisłe podążanie za przepisami nigdy nas nie przekonywało, odbierało bowiem przyjemność tworzenia, ograniczało i pochłaniało zbyt dużo czasu. Stawiamy na inspirowanie się przepisami i swobodne gotowanie z tego, co akurat jest w lodówce, czy z produktów sezonowych. Jak się za to wszystko zabrać z głową? Znamy odpowiedź!” – Katarzyna Rada i Jagoda Fabicka.
Wege słodkości

Wege słodkości

16,55 zł   39,99 zł
Opis
Zamknij
100% zdrowia, 100% smaku, 100% szczęścia. Bez śladu glutenu, bez grama laktozy i bez niezdrowego cukru! A – co najważniejsze – również bez pieczenia! Przedstawione w tej książce ciasta i desery to zastrzyk energii i gwarancja świetnego samopoczucia. Szybkie do przygotowania stanowią idealną propozycję dla wszystkich zabieganych, dbających o formę i zdrowie łasuchów, są też źródłem cennych witamin i minerałów. Do wyboru, do koloru: miętowe serniczki, torcik limonkowy, brownies z chili, szwedzkie mazarynki, lody pistacjowe, trufle, mus czekoladowy, baklava, crème brûlée – wszystkie równie pyszne i w pełni wegańskie. Wege słodkości to 100% zdrowia i 100% smaku.
1001 win, których warto spróbować

1001 win, których warto spróbować

49,95 zł   119,00 zł
Opis
Zamknij
Jak dokonać wyboru spośród tysięcy roczników bordeaux? Który z szampanów ma rozsądną cenę i jest najlepszy? Kiedy należy otworzyć dany rocznik burgunda? Jakie wina z Nowego Świata są godne uwagi? 1001 win, których warto spróbować to wyczerpujący, bogato ilustrowany przewodnik po najlepszych oraz najbardziej interesujących trunkach z każdego regionu winiarskiego świata. Na rynku są tysiące wielkich win, ale którego z nich warto przynajmniej raz w życiu skosztować? W podjęciu właściwej decyzji pomoże ta książka.
Kulisy Kulinarnej Akademii

Kulisy Kulinarnej Akademii

13,95 zł   39,90 zł
Opis
Zamknij
Polak w kulinarnej stolicy świata 18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii… Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej. (…)To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące. Hej! Noże w dłoń!
Bez jaj. Roślinna cukiernia

Bez jaj. Roślinna cukiernia

12,95 zł   49,90 zł
Opis
Zamknij
Sięgnij po książkę, dzięki której nauczysz się przygotowywać pyszne potrawy przy zastosowaniu wyłącznie roślinnych składników. Pozycja idealna dla wegan i nie tylko! Choć jaja są podstawowym składnikiem wielu dań i deserów, to ich zastosowanie wcale nie zawsze jest konieczne. Osoby, które w swojej diecie nie uznają produktów odzwierzęcych, na szczęście nie muszą się martwić. Roślinne pieczenie, które staje się coraz bardziej popularne, wcale nie jest aż takie trudne. Wystarczy jedynie wiedzieć, po jakie produkty sięgać, by móc z powodzeniem zastępować składniki, takie jak chociażby jajka. Książka “Bez jaj. Roślinna cukiernia” jest tego najlepszym dowodem. Osoby, zainteresowane tego rodzaju kuchnią odnajdą w tej pozycji wiele interesujących rozwiązań. Dzięki nim gotowanie z wyłącznie roślinnych składników stanie się znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze. Autorka książki “Bez jaj. Roślinna cukiernia” udowadnia, że pieczenie przy użyciu roślin nie musi być skomplikowane, ani nudne. Wilkowska z dużą pasją zastępuje składniki tradycyjnych wypieków, by umożliwiać ich tworzenie z całkiem innych, a przy tym zdrowszych i roślinnych składników. Smak proponowanych przez nią słodkości zaskakuje i zachwyca nawet największych smakoszy!
Więcej warzyw na talerzu

Więcej warzyw na talerzu

14,95 zł   44,90 zł
Opis
Zamknij
Czego tu nie ma! Zdrowy ketchup, pizza z cukinią, twarożek z migdałów, pasta czekoladowa z batatów i daktyli, barszcz z soczewicą i pieczonymi ziemniakami, sushi. Oraz pyszne desery, jak choćby lody bazyliowe z awokado. A wszystko z warzyw i owoców – ponieważ to one chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi i są podstawą dobrze zbilansowanej diety. Niestety jest ich wciąż za mało na talerzach dzieci i dorosłych. Ta książka pomoże rozwiązać warzywny problem i urozmaicić rodzinne menu.
Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

11,95 zł   44,90 zł
Opis
Zamknij
Po Misce szczęścia nadszedł czas na Formę obfitości Laura Osęka proponuje 87 przepisów na pyszne i nieskomplikowane dania, które da się przygotować w jednym naczyniu w piekarniku. W tej książce znajdziesz połączenia wszystkich pięciu (a nawet sześciu) smaków, zainspirowane kuchniami świata, ale wykonane w znacznej mierze z łatwo dostępnych, polskich składników. Dzięki sezonowym warzywom i owocom stworzysz posiłki bez wyrzeczeń, pełne smaku i aromatu. Od słodkich i wytrawnych propozycji śniadanio
Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

10,95 zł   39,90 zł
Opis
Zamknij
Zrób miskę szczęścia po polsku. Tu i teraz. Miska szczęścia to propozycja dla wszystkich, którzy lubią niebanalne, ale jednocześnie bardzo proste posiłki. W tym niepozornym naczyniu możesz podać pożywne, pyszne i kolorowe dania. Chociaż moda na bowl food przybyła do nas z Azji, z przystankiem na Hawajach, to ma również swoje odbicie w polskich tradycjach kulinarnych. Zainspiruj się lokalnymi i sezonowymi składnikami, wybierz ulubione dodatki, przypraw miłością i szczyptą improwizacji.
Deserownik. Kuchniokracja

Deserownik. Kuchniokracja

12,95 zł   49,90 zł
Opis
Zamknij
„Tytuł jest nieprzypadkowy, deserownikiem nazywano bowiem mebel służący do wystawiania deserów oraz innych wypieków. Ten ciekawy sprzęt zainspirował mnie do stworzenia książki będącej zbiorem 75 przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki, uzupełnionej 15 felietonami przybliżającymi historię i pochodzenie różnych potraw oraz produktów. Znajdziecie tu receptury na klasyczne łakocie w nowoczesnej odsłonie, specjały inspirowane kuchnią azjatycką oraz wytrawne dania idealne zarówno na codzienny
Naturalnie i zdrowo

Naturalnie i zdrowo

15,95 zł   69,90 zł
Opis
Zamknij
Po prostu. Bez spinania się. Sto przepisów na inspirujące wegetariańskie potrawy, których składniki znajdziesz w każdym spożywczaku Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekońc
Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej

Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej

12,95 zł   44,90 zł
Opis
Zamknij
Kuchnia polska TO JEST TO! Różnorodna, arcysmaczna, coraz bardziej nowoczesna. Zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich. W ostatnich latach wydano wiele książek znakomitych szefów kuchni propagujących nowoczesną kuchnię polską, ale często są to propozycje nie dla kucharzy amatorów ale dla zaawansowanych,
Jak smakuje rok

Jak smakuje rok

8,95 zł   39,90 zł
Opis
Zamknij
Fine dining, kuchnia molekularna, casual dining, fast food – trendy kulinarne pojawiają się i znikają. Jest jednak jeden motyw, który jest zawsze aktualny, ożywia kuchnię i filozofię gotowania. Jest to sezonowość. Czy jest coś, co przywołuje chłodną wiosenną bryzę i kuszące aromaty kwitnących kwiatów lepiej niż jagnięcina, szparagi i morele? Co poprawia nastrój w chłodny, jesienny wieczór lepiej niż
Lodovo

Lodovo

9,95 zł   39,90 zł
Opis
Zamknij
Mrożone smakołyki uwielbiają i dzieci, i dorośli. Przekonaj się, że mogą być nie tylko pyszne, ale i zdrowe! Z roku na rok jemy coraz więcej lodów. Dawniej kojarzyły się głównie z miesiącami letnimi, od pewnego czasu goszczą w menu przez cały rok. Różnorodność smaków przyprawia o zawrót głowy. Chcesz podawać bliskim mrożone smakołyki z przekonaniem, że jedzą nie tylko
Qmam kasze Do ostatniego okruszka

Qmam kasze Do ostatniego okruszka

15,95 zł   59,90 zł
Opis
Zamknij
Rozbudź wyobraźnię kulinarną! Rozpal zmysły! Objadaj się zdrowo i czuj się świetnie. A przede wszystkim – niczego nie marnuj! Przed wami polska odpowiedź na kulinarny, światowy trend no waste cooking. Maia Sobczak od początku 2017 roku zaczęła propagować ideę #mynowaste. To bardzo kreatywne podejście wykorzystania w kuchni wszystkiego, co już się ma. Z doświadczenia wie, że to
Zielona spiżarnia

Zielona spiżarnia

14,95 zł   49,90 zł
Opis
Zamknij
Przez lata karmiliśmy się przetworzonym i niezbyt zdrowym jedzeniem. Zapracowani, zabiegani, zestresowani – wrzucaliśmy na talerz co bądź, byle szybko. Na szczęście zmądrzeliśmy. Wiemy już, że tak nie musi być. Coraz częściej chcemy decydować o tym, co jemy, szukamy zdrowych produktów, lokalnych dostawców, czytamy etykietki. Karoline Jönsson mieszka na niewielkiej farmie na południu Szwecji.
Kuchnia miłosna Afrodyzjaki

Kuchnia miłosna Afrodyzjaki

5,95 zł   29,95 zł
Opis
Zamknij
Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są wśród nich owoce morza, aromatyczne zupy, apetyczne przystawki czy lekkie, pachnące wanilią i czekoladą desery. Niniejsza książka zawiera najciekawsze miłosne przepisy kuchni francuskiej, włoskiej,
Slow life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój

Slow life z widokiem na Śnieżkę, czyli Polna Zdrój

16,95 zł   79,90 zł
Opis
Zamknij
Slow life to czerpanie z życia pełną chochlą. W Polnej Zdroju zawsze pachnie gęstą, niespiesznie gotowaną zupą, która zakręciła niejednym nosem i podniebieniem. Żyć powoli zaczniesz, gdy zsynchronizujesz się z naturą, z porami roku, gdy zaczniesz dostrzegać piękno i smak przyrody. Musisz tylko dać sobie szansę. Magda i Mateusz dali. Uciekli z miasta i stworzyli pensjonat w Górach
W kuchni Mamy i córki

W kuchni Mamy i córki

13,95 zł   59,90 zł
Opis
Zamknij
Katarzyna Meller postanowiła przypomnieć przepisy swojej mamy, Beaty. Tradycyjne potrawy stają się pretekstem do przywołania rodzinnych tradycji i anegdot, a także ulubionych dań członków całej rodziny Mellerów, ale stare receptury i przepisy są̨ inspiracją dla córki do poszukiwania własnych smaków. Katarzyna Meller, miłośniczka życia i dobrej kuchni, czerpie inspirację z podróży i sama tworzy
My New Roots

My New Roots

14,95 zł   69,90 zł
Opis
Zamknij
W końcu! Królowa zdrowych blogów przedstawia sto oryginalnych i nigdzie wcześniej niepublikowanych przepisów. Nareszcie książka twórczyni kultowego bloga My New Roots z potrawami kuchni roślinnej – w tym także wegańskiej i często bezglutenowej. My New Roots to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia.
Kategoria książek Kulinaria obejmuje literaturę związaną z gotowaniem, pieczeniem i przygotowywaniem jedzenia. Książki te zawierają przepisy na potrawy, wskazówki dotyczące dobierania składników oraz sposobów ich przyrządzania, a także porady dotyczące żywienia, diety oraz zdrowego stylu życia. Książki kulinarne mogą być skierowane do różnych grup odbiorców, od początkujących kucharzy po zaawansowanych smakoszy i profesjonalnych kucharzy. W kategorii tej można znaleźć książki poświęcone kuchni regionalnej, wegetariańskiej, kuchni orientalnej, a także książki związane z przygotowywaniem drinków i alkoholi. Książki kulinarne są nie tylko źródłem inspiracji i wskazówek dla pasjonatów gotowania, ale także cennym źródłem wiedzy na temat zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety.
1

© OCZYTANI.pl Tania książka. Wszelkie Prawa Zastrzeżone.

Idź do góry