Paweł Ochman zaprasza wszystkich w kulinarną podróż. Przyjrzyj się bliżej dawnej kuchni Kresów Wschodnich i odkryj całkowicie nowe smaki. Być może zechcesz, by zostały w Twoim domu na dłużej.
"Roślinna kuchnia kresowa" to publikacja, która skrywa w sobie wiele ciekawostek kulinarnych, z których mogą skorzystać nie tylko weganie. Autor książki zdradza, czym jest poleska kulaga, wołyńskie kichyłki, a także mówi co nieco o litewskich mandarynkach. W tej książce znajdziesz przepisy na smaczne, wyjątkowe dania i dowiesz się czegoś o kuchni Kresów Wschodnich. Ciekawa pozycja kucharska wyjaśni Ci, czym są gródeckie cebulinki, lwowskie bałabuchy, włodzimierskie fajercarze, kryżawki czy towkanica. Podczas kulinarnej przygody, prowadzącej przez Kresy Wschodnie, dowiesz się też, czym zasłynął wileński żydowski cymes i odkryjesz wiele nowych smaków.
Dzięki książce Pawła Ochmana dowiesz się, jak przygotować chłodziec z jagód czy poleski barszcz mleczny. Odkryjesz tu również żmudzki krupnik z bobem i kuszącą różaną zupę wileńską. Podczas lektury, będziesz też mieć okazję przekonać się, jak może wyglądać świąteczny stół, na którym pojawi się aromatyczny, drożdżowy piernik lwowski, jarmuż z kasztanami czy wileński kisiel żurawinowy. W bogatej w smaki i aromaty publikacji czeka wiele kuszących propozycji dań, które mogą zagościć w Twojej kuchni.
Format: 19,5 x 25 cm