
"Mediterranea. Kuchnia słońca" Claudii Roden to pozycja obowiązkowa dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej oraz tych, którzy pragną dowiedzieć się, jakie są jej korzenie. Pełna ciepła, mądrości i ciekawostek publikacja zawiera wiele przepisów na inspirujące dania, które łatwo wprowadzić do własnej diety. To książka wyjątkowa, ponieważ skupia się na jedzeniu, ale przez pryzmat wielu podróży, jakie autorka odbyła w swoim życiu. Dzięki niej czytelnicy mają okazję poznać najróżniejsze potrawy typowe dla danych miejsc, a przy okazji nauczyć się je przygotowywać. Dania, w których królują oliwa, czosnek, cytryny i wszelkie bogactwa krajów śródziemnomorskich, sprawdzą się zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i większych przyjęć, zachwycając różnorodnością smaków. Wśród przepisów autorka uwzględniła również potrzeby osób, które nie tolerują laktozy lub nie mogą jeść glutenu. Całość składa się na uniwersalną książkę, w której każdy smakosz może znaleźć coś dla siebie.