Strona główna Literatura naukowa Popularnonaukowe

Krótka historia rozumu. Od pierwszej myśli człowieka do rozumienia Wszechświata

  • Produkt archiwalny
  • Dostępność:
  • Czas realizacji:

InPost Paczkomaty : 12,9 zł 
Kurier InPost : 14 zł

zamówienie od 200 zł WYSYŁKA GRATIS

Kurier InPost [płatność przy odbiorze] : 17 zł
wymagamy potwierdzenia telefonicznego

--------------------------------------------------------

Kurier DPD: 20 zł
zam. powyżej 350 zł WYSYŁKA GRATIS

Opis
Ilość stron: 472 / Okładka: Miękka / Format: 14x20,5 cm / Rok wyd: 2016

W jakim punkcie znajduje się dziś nasze zrozumienie Wszechświata? Czy jesteśmy, jak sugerował kilka dziesięcioleci temu Stephen Hawking, na progu znalezienia odpowiedzi na wszystkie fundamentalne pytania dotyczące przyrody? A może – podobnie jak stało się to na przełomie XIX i XX wieku – teorie, które uważamy dziś za prawdziwe, zostaną niebawem zastąpione przez coś zupełnie innego? Na horyzoncie nauki pojawiło się więcej niż tylko kilka chmur, które wskazywałyby, że ten ostatni scenariusz może być prawdopodobny. Stworzyliśmy model standardowy sił i materii, który z dużym powodzeniem unifikuje elektromagnetyzm i dwie siły jądrowe, jednak niemal nikt nie jest przekonany, że ten model jest do przyjęcia jako ostatnie słowo w fizyce. Jednocześnie podejrzewamy, że Wszechświat, który widzimy nawet za pomocą najpotężniejszych instrumentów obserwacyjnych, jest zaledwie maleńkim wycinkiem tego, co istnieje. Czy cała reszta to ciemna materia i ciemna energia, których istnienie postulują dziś fizycy? A jeśli tak, czy ciemna materia i ciemna energia okażą się wyjaśnieniami, które wpasowują się w już istniejące teorie – model standardowy i teorię względności Einsteina, czy też, jak stała Plancka, doprowadzą nas w końcu do całkowicie odmiennego poglądu na Wszechświat? Czy teoria strun okaże się prawdziwa? A jeśli nie, czy kiedykolwiek odkryjemy zunifikowaną teorię wszystkich sił przyrody? W swojej najnowszej książce „Krótka historia rozumu” fizyk i autor bestsellerów, Leonard Mlodinow, mierzy się z tymi pytaniami.
Kupione z tym produktem
Diabelska działka

Diabelska działka

39,90 zł 11,95 zł
Opis
Zamknij
Finałowa odsłona bestsellerowej serii „Królowie bourbona”. Dynastia Bradfordów chyli się ku upadkowi. Śmierć Williama Baldwine’a, głowy rodu, uznano początkowo za samobójstwo, ale wkrótce jego najstarszy syn i zarazem największy wróg przyznaje się do morderstwa. W policyjnym areszcie Edward rozpacza nie tylko z powodu rozpadu rodziny i utraty wolności, ale też kobiety… Sutton Smythe, jego wielka miłość i jedyna osoba, o którą naprawdę zabiegał, została prezeską konkurencyjnej firmy, a to z góry
Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

59,90 zł 14,95 zł
Opis
Zamknij
"Roślinny nabiał" to książka kulinarna, która pomoże Ci zastąpić znane produkty mleczne ich roślinnymi zamiennikami. Eksperymentuj w kuchni z pomocą książki Olgi Smile i sprawdź, jak wspaniałą przygodą może stać się gotowanie. Zebrane w wyżej wspomnianej pozycji wydawniczej przepisy to idealne propozycje dla osób, które zmagają się z nietolerancją laktozy, kazeiny lub innymi chorobami i alergiami wymagającymi wyeliminowania z diety produktów mlecznych. Autorka książki Olga Smile pokazuje, w jaki sposób możemy zamienić klasyczny nabiał jego roślinną wersją. Znajdziesz tu między innymi sposoby na przygotowanie mleka z siemienia lnianego, sera z ziemniaka czy jogurtu z kaszy jaglanej. Dowiesz się, czym jest kefir wodny i w jaki sposób uzyskać fetę z orzechów nerkowca lub migdałów. Te i wiele innych inspirujących przepisów czeka na Ciebie w książce "Roślinny nabiał". Olga Smile zebrała receptury pomagające nie tylko osobom, które borykają się z problemem nietolerancji produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Pozycja wydawnicza jej autorstwa to idealna lektura również dla tych osób, które lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. "Roślinny nabiał" to również doskonała pomoc dla osób cierpiących z powodu chorób autoimmunologicznych, takich jak chociażby Hashimoto. W książce znajdziemy ponad 130 przepisów, a każdy z nich został opatrzony komentarzem dotyczącym jego prozdrowotnych właściwości. Ta propozycja wydawnicza autorstwa Olgi Smile została wzbogacona pięknymi zdjęciami, które są jednocześnie ciekawymi propozycjami podania opisanych potraw. "Roślinny nabiał" to doskonała lektura dla wszystkich, którzy chcieliby zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze, wyeliminować z diety produkty mleczne pochodzenia zwierzęcego oraz wypróbować innowacyjne przepisy oparte o roślinne składniki.
Zorza

Zorza

39,90 zł 11,55 zł
Opis
Zamknij
Styczeń 1939 roku. Zorza, agentka polskiego wywiadu, legendarnej „Dwójki”, dostaje zadanie przetransportowania wraz z partnerem ściśle tajnej, śmiercionośnej broni chemicznej o kryptonimie S-10 w bezpieczne miejsce. Akcja przybiera niespodziewany obrót, a Zorza i walizka z bronią giną bez śladu. Wszystko wskazuje na to, że wykradła broń dla Sowietów. Styczeń 2017 roku. Historyk, Piotr Wilczyński, zbiera materiały do książki na temat „Dwójki”. Trafia na ślady świadczące o tym, że największa zdrada w historii polskiego wywiadu nie była tym, czym sądzono. Co tak naprawdę wydarzyło się w styczniu 1939 roku? Co stało się z S-10? Czy Wilczyńskiemu uda się odpowiedzieć na te pytania? Czy uda mu się odnaleźć zaginioną broń? Czy może ubiegnie go w tym Patria – radykalna organizacja marząca o zamachu, który wstrząsnąłby polskim społeczeństwem?
Świat sprzed #MeToo

Świat sprzed #MeToo

39,80 zł 10,95 zł
Opis
Zamknij
Agnes Grossmann ujawnia sposób traktowania kobiety w kulturze masowej: reklamie, filmie, fotografii, a nawet w kreskówkach i bajkach. 100 szokujących scen, które już nigdy nie będą możliwe! W październiku 2017 roku ruch #MeToo wstrząsnął światem. Wybuch miał epicentrum w Hollywood wraz z ujawnieniem sprawy Weinsteina, potem fala uderzeniowa objęła
Dziewczyna, którą znał

Dziewczyna, którą znał

38,90 zł 12,25 zł
Opis
Zamknij
Ostatnie trzydzieści stron wbiło mnie w fotel. Ta książka jest piękna". Colleen Hoover, autorka bestsellerów New York Timesa "It Ends with Us" i "Wszystkie nasze obietnice". Annika Rose studiuje anglistykę na Uniwersytecie Illinois. Nie najlepiej się czuje w towarzystwie ludzi, a zachowania większości osób uważa za skomplikowane. Woli spędzać czas, czytając książki lub grając sama ze sobą w szachy. Jonathan Hoffman dołączył
Oktawian August. Ojciec chrzestny Europy

Oktawian August. Ojciec chrzestny Europy

64,90 zł 14,95 zł
Opis
Zamknij
Pierwszy cesarz Rzymu, władca imperium przez czterdzieści cztery lata, urodził się na prowincji, w plebejskiej rodzinie. Jak dotarł na szczyt i został założycielem zachodniej cywilizacji? Oktawian August, adoptowany syn Juliusza Cezara, pojawił się niespodziewanie na scenie politycznej po idach marcowych. Rozpętał wojnę domową, aby pomścić zabójstwo przybranego
Warzywa zjedz, mięso zostaw

Warzywa zjedz, mięso zostaw

49,90 zł 18,95 zł
Opis
Zamknij
Z tej książki dowiesz się: Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość? Kto przywiózł tofu z Azji? Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata? Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian? Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane? Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu? Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.
Wirus. Jak przewidziano pandemię

Wirus. Jak przewidziano pandemię

44,90 zł 7,95 zł
Opis
Zamknij
Jeżeli tę książkę przeczyta odpowiednia liczba osób, zwłaszcza tych mających wpływ na podejmowanie ważnych decyzji, to będzie ona miała moc ratowania ludzkiego życia. John M. Barry Trzy lata temu jeden z najlepszych epidemiologów na świecie przewidział pandemię koronawirusa. Co więcej, powiedział, jak jej uniknąć i jak się na nią przygotować. Jednak nikt nie chciał go słuchać. Jak mówią twórcy tej książki nie chcieli mieć racji, ale niestety ją mieli. Analizując poprzednie epidemie, które już mi





© OCZYTANI.pl Tania książka. Wszelkie Prawa Zastrzeżone.

Idź do góry