Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka
Nasza cena : 10,95 zł
Sugerowana cena wydawcy: 39,99 zł
Dostępność: 5 egz.
Czas realizacji: 1-2 dni + dostawa
Wydawnictwo: Czarna Owca Autor: Marta Zaraska Ilość stron: 384Okładka: MiękkaFormat: 140 mm x 225 mmRok wydania: 2017
ISBN: 9788380156388
InPost Paczkomaty : 12,9 zł Kurier InPost : 14 zł zamówienie od 200 zł WYSYŁKA GRATIS Kurier InPost [ płatność przy odbiorze] : 17 złwymagamy potwierdzenia telefonicznego --------------------------------------------------------
Kurier DPD: 20 zł zam. powyżej 350 zł WYSYŁKA GRATIS
Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami? Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka. Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.
37,90 zł 11,55 zł
Opis
Dwie jedenastolatki, Alice i Roonie, po tym, jak za niegrzeczne zachowanie zostały wyproszone z urodzin koleżanki, skręcają w inną niż zwykle uliczkę. Przed jednym z domów widzą pozostawiony samotnie wózek z dzieckiem. Małe niewinne dziewczynki sądzą, że postąpiły słusznie, uratowały to dziecko – skoro ktoś je zostawił bez opieki, znaczy, że go nie chce. Prawda? Gdy kilka dni później
Do koszyka
39,90 zł 10,95 zł
Opis
Tom 1 nowej serii AKADEMIA PRZY BAKER STREET dla dzieci 7+, ogromnie popularnej już w 12 krajach! Czas rozpocząć polowanie! Śledztwo się toczy! Ale czy Sherlock, Marta i John (no i Baskerville) rozwikłają tajemnicę przed końcem lekcji? John Watson ledwie został uczniem Akademii przy Baker Street, gdy poznał tajemniczego Sherlocka Holmesa. I od razu porwała go szaleńcza przygoda. Zaginiony
Do koszyka
39,90 zł 14,95 zł
Opis
W dzikiej leśnej głuszy zostają odnalezione zwłoki mężczyzny. Wszystko wskazuje na to, że zgon nastąpił na skutek śmiertelnego przerażenia. Na miejscu brak jakichkolwiek oznak zbrodni. Niebawem napływają zgłoszenia o zaginięciach kobiet. W ich mieszkaniach nie ma śladów włamania, a w czasie zniknięcia mężowie spali głębokim snem i niczego nie widzieli. Tymczasem w
Do koszyka
39,90 zł 15,95 zł
Opis
Z tej książki dowiesz się: • Dlaczego niebo jest niebieskie, a Słońce żółte? • Jak kupić działkę na Księżycu? Albo na Merkurym? • Ile kosztuje podróż w kosmos? • Jak wygląda „typowe” miejsce we Wszechświecie i dlaczego nic w nim nie ma? Wszechświat od stuleci zachwyca ludzi. Uświadomienie sobie, że Ziemia jest mikroskopijnym jak na rozmiary kosmosu tworem, pozwala nabrać odpowiedniej perspektywy i uruchomić wyobraźnię. Tym bardziej, że to, co widzimy jest tylko częścią ogromnego wszechświata…Fred Watson zabiera nas w fascynującą podróż po naszej galaktyce, podczas której odwiedzimy Księżyc i poznamy różne teorie dotyczące jego powstania, zobaczymy, jak rodzą się gwiazdy i jak na niebie powstaje tęcza. A bilet na tę podróż na pewno będzie tańszy, niż te sprzedawane przez firmy oferujące komercyjne loty w kosmos.
Do koszyka
38,90 zł 12,85 zł
Opis
Nigdy nie myślałem, że zostanę gwiazdą rocka. Będąc w college’u, planowałem grać w futbol, następnie dostać się do drużyny ligi zawodowej i poślubić ukochaną z liceum, z którą wiódłbym długie i szczęśliwe życie. Informacją o wyjeździe złamałem serce nie tylko jej, ale i sobie. Byłem młody. Podjąłem tę decyzję, mając na względzie swoje a nie nasze dobro. Mimo że oddałem duszę muzyce, nie zapomniałem o
Do koszyka
33,00 zł 6,95 zł
Opis
Ella przeżyła tragiczny wypadek, w którym zginęła jej mama, a ona odniosła poważne obrażenia. Po wyjściu ze szpitala zamieszkała z ojcem i jego nową rodziną, co było dla niej dodatkową traumą. Jedyne wsparcie zaoferował Elli poznany na blogu tajemniczy Cinder… W świecie realnym Cinder okazał się być niemal księciem z bajki, który spotkał swego Kopciuszka! Tylko… co dalej? Utrata anonimowości to
Do koszyka
49,90 zł 13,95 zł
Opis
Sięgnij po książkę, dzięki której nauczysz się przygotowywać pyszne potrawy przy zastosowaniu wyłącznie roślinnych składników. Pozycja idealna dla wegan i nie tylko! Choć jaja są podstawowym składnikiem wielu dań i deserów, to ich zastosowanie wcale nie zawsze jest konieczne. Osoby, które w swojej diecie nie uznają produktów odzwierzęcych, na szczęście nie muszą się martwić. Roślinne pieczenie, które staje się coraz bardziej popularne, wcale nie jest aż takie trudne. Wystarczy jedynie wiedzieć, po jakie produkty sięgać, by móc z powodzeniem zastępować składniki, takie jak chociażby jajka. Książka “Bez jaj. Roślinna cukiernia” jest tego najlepszym dowodem. Osoby, zainteresowane tego rodzaju kuchnią odnajdą w tej pozycji wiele interesujących rozwiązań. Dzięki nim gotowanie z wyłącznie roślinnych składników stanie się znacznie łatwiejsze i przyjemniejsze. Autorka książki “Bez jaj. Roślinna cukiernia” udowadnia, że pieczenie przy użyciu roślin nie musi być skomplikowane, ani nudne. Wilkowska z dużą pasją zastępuje składniki tradycyjnych wypieków, by umożliwiać ich tworzenie z całkiem innych, a przy tym zdrowszych i roślinnych składników. Smak proponowanych przez nią słodkości zaskakuje i zachwyca nawet największych smakoszy!
Do koszyka
39,90 zł 11,95 zł
Opis
Iga Cembrzyńska w szczerej opowieści o swoim życiu. Kobieta obdarzona tysiącem twarzy, wieloma talentami niepowtarzalnym głosem – Iga Cembrzyńska. Adam Hanuszkiewicz powtarzał, że będą z niej ludzie, a Wojciech Has podarował swoją kurtkę i prorokował: będziesz kiedyś wielka. Widzowie pokochali ją za role w „Stawce większej niż życie”,
Do koszyka